Title Image

Blog

Αρχική  /  Τα νέα μας   /  Kαινοτόμος σύνθετη τεχνική διάνοιξης του μεσοκολπικού διαφράγματος σε νεογέννητο με σοβαρή εκ γενετής καρδιοπάθεια.

Kαινοτόμος σύνθετη τεχνική διάνοιξης του μεσοκολπικού διαφράγματος σε νεογέννητο με σοβαρή εκ γενετής καρδιοπάθεια.

Η Κλινική Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ,  πραγματοποίησε πρόσφατα και δημοσίευσε στο έγκριτο περιοδικό “World Journal of Pediatric Congenital Heart Surgery” μια καινοτόμα τεχνική διάνοιξης μεσοκολπικής επικοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε σε νεογέννητο με σοβαρή εκ γενετής καρδιοπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή οξυγόνωση και επιβίωση του.

Ο προγραμματισμένος τοκετός πραγματοποιήθηκε στο ΜΗΤΕΡΑ λόγω προγεννητικής διάγνωσης και υποψίας αναγκαιότητας επέμβασης μέσα στις πρώτες ώρες ζωής. Την τεχνική εφάρμοσαν σε κατάσταση επείγοντος οι ιατροί του αιμοδυναμικού τμήματος όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρή ανατομική παραλλαγή που δεν επέτρεπε την διενέργεια της κλασσικής  διαφραγματοστομίας. Το νεογνό κατόπιν υπεβλήθη σε πλήρη διόρθωση της καρδιοπάθειας του και είναι πλέον υγιές.

Η κα Αφροδίτη Τζίφα, Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ, η οποία πραγματοποίησε τη διαδερμική πράξη σχολίασε: «η προγεννητική διάγνωση επέτρεψε στην οικογένεια που διέμενε στην Βόρεια Ελλάδα, να προγραμματίσει εγκαίρως τη μετάβαση στην Αθήνα και τον τοκετό στο ΜΗΤΕΡΑ, ώστε το νεογνό να έχει άμεση φροντίδα από την εξειδικευμένη ομάδα των Παιδοκαρδιολόγων και Παιδοκαρδιοχειρουργών. Η τεχνική που εφαρμόστηκε στο νεογέννητο θα μπορέσει ενδεχομένως να βοηθήσει και άλλα νεογνά με παρόμοια καρδιοπάθεια, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση τους, χωρίς τις επιπλοκές της εγκεφαλικής υποξίας».

Δείτε εδώ τη δημοσίευση στο ygeiamou.gr