Title Image

Καθετηριασμοί Καρδιάς

Αρχική  /  Καθετηριασμοί Καρδιάς

Καθετηριασμοί Καρδιάς

ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ

 

H Επεμβατική Καρδιολογία Συγγενών Καρδιοπαθειών εφαρμόζεται πάνω από 4 δεκαετίες με απόλυτη επιτυχία ως εναλλακτική μέθοδος της χειρουργικής, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει η κατάλληλη ένδειξη. Η επέμβαση στην καρδιά του ασθενούς γίνεται διαμέσου μεγάλων αρτηριών και φλεβών με τρόπο «κλειστό» (διαδερμικό) στα πλαίσια ενός καθετηριασμού καρδιάς. Η παραμονή στο νοσοκομείο και η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη και κατά μέσο όρο είναι 1-2 ημέρες.

Στην Κλινική ΜΗΤΕΡΑ αντιμετωπίζονται από νεογνά μέχρι ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια που χρήζουν διαδερμικών επεμβάσεων.

Ο επεμβατικός καθετηριασμός καρδιάς γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε εξειδικευμένες μονάδες και πάντα με καρδιοχειρουργική κάλυψη.

Στην Κλινική διενεργείται όλο το φάσμα επεμβατικών πράξεων για ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, καθώς και πρωτοποριακές ή σπανιότερες επεμβάσεις προς αποφυγή εγχείρησης ανοικτής καρδιάς (διαδερμική εμφύτευση καρδιακών βαλβίδων, υβριδικές επεμβάσεις καρδιάς κλπ).

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις διαδερμικές επεμβάσεις καρδιάς που πραγματοποιούνται στην Κλινική ΜΗΤΕΡΑ:

  • Διάνοιξη στενωμένης πνευμονικής και αορτικής βαλβίδας με μπαλονάκι
  • Διάνοιξη στενωμένου ισθμού αορτής με μπαλονάκι ή τοποθέτηση stent
  • Διάνοιξη στενωμένης πνευμονικής αρτηρίας με μπαλονάκι ή τοποθέτηση stent στους κλάδους της πνευμονικής
  • Διαδερμική εμφύτευση καρδιακών βαλβίδων, όπως της πνευμονικής βαλβίδας σε ασθενείς χειρουργημένους για τετραλογία Fallot (Melody valves)
  • Σύγκλειση μεσοκολπικής ή μεσοκοιλιακής επικοινωνίας με συσκευές τύπου ομπρέλας
  • Σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος με συσκευές τύπου ομπρέλας σε ασθενείς που έχουν υποστεί παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο έχει αποδοθεί στο ωοειδές τρήμα
  • Σύγκλειση βοτάλλειου πόρου με coils ή Amplatzer PDA plug
  • Διαφραγματοστομία κατά Rashkind για διάνοιξη μεσοκολπικής επικοινωνίας σε μετάθεση μεγάλων αγγείων, ατρησία πνευμονικής κτλ.
  • Διάνοιξη της πνευμονικής βαλβίδας με υψίσυχνο ρεύμα (radiofrequency perforation) για μεμβρανώδη ατρησία πνευμονικής
  • Τοποθέτηση Stent ή σύγκλειση Fontan fenestration με συσκευές τύπου ομπρέλας
  • Τοποθέτηση stent στο βοτάλλειο πόρο για αποφυγή τοποθέτησης χειρουργικής παράκαμψης τύπου Blalock-Tausig shunt
  • Υβριδικές επεμβάσεις (επεμβατικός καθετηριασμός σε συνεργασία με mini χειρουργική παρέμβαση πχ. τοποθέτηση stent στο βοτάλλειο πόρο -σε οριακά υποπλαστική αριστερή κοιλία- σε συνδυασμό με χειρουργική περίδεση των πνευμονικών αρτηριών άμφω). Οι υβριδικές αυτές επεμβάσεις γίνονται για να κερδηθεί χρόνος και να μεγαλώσει η αριστερή κοιλία και ως εκ τούτου να αποφευχθεί η εγχείρηση Norwood και Fontan.

 

Οι διαδερμικές επεμβάσεις με καρδιακό καθετηριασμό έχουν γίνει αποδεκτές ως εναλλακτική μέθοδος της χειρουργικής – ή και προτιμότερες της χειρουργικής σε ορισμένες περιπτώσεις- σε όλα τα προηγμένα παιδοκαρδιολογικά και παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας οι ενδοκαρδιακές επικοινωνίες όπως οι μεσοκολπικές και μεσοκοιλιακές επικοινωνίες και οι ανοικτοί αρτηριακοί πόροι σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται διακαθετηριακά. Είναι ενδιαφέρον ότι το 2019 ελήφθη έγκριση FDA για την συσκευή PDA piccolo και ξεκίνησε η εφαρμογή της διακαθετηριακής σύγκλεισης βοταλλείου πόρου ακόμα και σε λιποβαρή και πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδες νεογνών και είναι > 1kg σε βάρος.

Παράλληλα, το 2018 εκδόθηκαν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία σύστασης για διακαθετηριακή σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος με συσκευές τύπου ομπρέλας σε ασθενείς που έχουν υποστεί παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο έχει αποδοθεί στο ωοειδές τρήμα. Η διακαθετηριακή σύγκλιση κρίθηκε μετά από μελέτες ότι είναι προτιμότερη της συντηρητικής αγωγής με αντιαιμοπεταλιακά / αντιπηκτικά φάρμακα σε ασθενείς που φέρουν ωοειδές τρήμα, του οποίου η ανατομία είναι υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολικά επεισόδια.

 

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ