Title Image

Πρώτη εγχείρηση καρδιάς παγκοσμίως με μαγνητικό τομογράφο!

Αρχική  /  Πρώτη εγχείρηση καρδιάς παγκοσμίως με μαγνητικό τομογράφο!

Η πρώτη εγχείρηση καρδιάς χρησιμοποιώντας το επεμβατικό MRI

Ένα εξάχρονο αγόρι έχει γίνει πλέον καλά, έχοντας γίνει το πρώτο πρόσωπο στον κόσμο που υπέστη βαλβιδοπλαστική καρδιάς χρησιμοποιώντας απεικόνιση με μαγνητικό τομογράφο αντί για χρήση ακτινοσκόπησης.

Ο Jack Walborn, από το Alford, Lincolnshire, γεννήθηκε με στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, που εμπόδιζε την εκροή του αίματος από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, με συνέπεια τη μείωση της ροής αίματος στους πνεύμονες. Αποφασίστηκε, ότι χρειάζεται μια επέμβαση που ονομάζεται βαλβιδοπλαστική, ούτως ώστε να διευρυνθεί η βαλβίδα και να επιτρέψει την ομαλή ροή του αίματος. Με αυτήν την επέμβαση, ένας καθετήρας εισέρχεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στο βραχίονα ή τη βουβωνική περιοχή και κατόπιν οδηγείται μέσω της κυκλοφορίας στην καρδιά. Στην άκρη του καθετήρα υπάρχει ένα μπαλλονάκι το οποίο διαστέλλεται για να διευρύνει τη στενωμένη καρδιακή βαλβίδα. Παραδοσιακά, οι γιατροί θα χρησιμοποιούσαν την χρήση ακτινοσκόπησης για να ακολουθήσουν την πρόοδο του καθετήρα μέσα στο σώμα. Όμως μια νέα τεχνική έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα του King’s Health Partners στο Λονδίνο, με την οποία γίνεται χρήση μαγνητικής τομογραφίας έναντι ακτινοβολίας για την διεκπεραίωση της επέμβασης. 

Η εκτέλεση του καθετηριασμού με μαγνητική τομογραφία σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν εκτίθενται στην ακτινοβολία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά δεδομένου ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ακτινοβολίας από τις ακτίνες Χ.

Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας παρέχει επίσης καθαρότερη εικόνα των διαφορετικών δομών του σώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Πριν από αυτήν την περίπτωση, οι γιατροί ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη μαγνητική τομογραφία για διαγνωστική ανίχνευση αλλά δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί για επεμβατικές πράξεις διότι τα σύρματα που χρησιμοποιούνται γα τους καθετηριασμούς καρδιάς είναι μεταλλικά.

Η Δρ. Αφροδίτη Τζίφα, κλινική ερευνήτρια στο King’s Health Partners του Λονδίνου, είπε: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι η απεικόνιση με μαγνητικό τομογράφο γίνεται με τη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου. Αυτό προκαλεί κίνηση των συρμάτων που χρησιμοποιούνται στους καθετηριασμούς αλλά και υπερθέρμανση του άκρου του σύρματος μέχρι 70 βαθμούς Κελσίου. «Προσπάθειες καταβλήθηκαν τα τελευταία τρία έτη να φτιαχτεί ένα νέο σύρμα από ίνες υάλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στον μαγνήτη και έχει μικρές κηλίδες σιδήρου κατά μήκος του που βοηθούν στην ανίχνευση του.»

Δείτε τις σχετικές ειδήσεις στο διεθνή τύπο:

Six-year-old has world first heart operation