Title Image

Συμβουλευτική εμβρύου και θεραπεία

Αρχική  /  Συμβουλευτική εμβρύου και θεραπεία

Συμβουλευτική εμβρύου και θεραπεία

Οι υπερηχογραφικές μελέτες εμβρύου στις ημέρες μας μπορούν να ελέγξουν με ακρίβεια την καρδιακή ανατομία μετά την 14η εβδομάδα κύησης. Κατ’αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η κατάλληλη συμβουλευτική για τους γονείς προγεννητικά. Μελέτες εχουν δείξει ότι η διάγνωση της καρδιοπάθειας προγεννητικά έχει ευνοική επίδραση στην μετά τη γέννηση κλινική κατάσταση του νεογνού (Prenatal diagnosis of pulmonary atresia: impact on clinical presentation and early outcome. Tzifa A, Barker C, Tibby SM, Simpson JM. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2007;92(3):F199-203).

Επίσης με τον προγεννητικό έλεγχο διαγιγνώσκονται καρδιακές αρρυθμίες του εμβρύου, οι οποίες όταν χρειάζεται μπορούν να αντιμετωπιστούν με την χορήγηση αντιααρυθμικών φαρμάκων στην μητέρα με από του στόματος αγωγή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καρδιακές επεμβάσεις στο έμβρυο, ούτως ώστε να αποφευχθεί προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανατομίας ή φυσιολογίας. Η Κα Τζίφα έχει εκπαιδευτεί στην διενέργεια εμβρυικών επεμβάσεων καρδιάς στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas’, Λονδίνου, το οποίο ήταν το πρώτο νοσοκομείο παγκοσμίως όπου πραγματοποιήθηκαν τέτοιες επεμβάσεις το 1990.

Άρθρο της κας Τζίφα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 13.12.2020 σχετικά με τα τεράστια οφέλη της προγεννητικης διάγνωσης των συγγενών καρδιοπαθειών, τόσο στην καρδιολογική αποκατάσταση, όσο και στην νευρολογική ανάπτυξη του νεογνού και βρέφους