Title Image

Τοποθέτηση στεντ σε βρέφος 45 ημερών

Αρχική  /  Τοποθέτηση στεντ σε βρέφος 45 ημερών

Τοποθέτηση στεντ σε βρέφος 45 ημερών

Μία πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έσωσε το τη ζωή ενός βρέφους που έπασχε από σπάνια καρδιοπάθεια. «Το βρέφος έπασχε από διακοπή της δεξιάς πνευμονικής αρτηρίας από την καρδιά, μια εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια, η οποία εμφανίζεται σε λιγότερο από ένα στα 10.000 παιδιά» δήλωσε η κα Τζίφα, παιδοκαρδιολόγος και καρδιολόγος συγγενών καρδιοπάθειων ενηλίκων στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, η οποία εργάστηκε επι 10 χρόνια στο νοσοκομείο Guys andSt Thomas’ του Πανεπιστημίου KingsCollege Λονδίνου, όπου η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το 1990.

« H καρδιοχειρουργική ομάδα του νοσοκομείου ανέφερε ότι το ανοιχτό χειρουργείο στην περίπτωση του μωρού θα είχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Γι’ αυτό μας ζήτησε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μέθοδο.» τόνισε και συνέχισε

« Πραγματοποιήσαμε στο βρέφος καθετηριασμό και τοποθέτηση στεντ στεφανιαίων αγγείων σε αγγείο που είχε παραμείνει ανοικτό από την εμβρυική ζωή. Στο παρελθόν αυτή η σπάνια καρδιοπάθεια θα αντιμετωπιζόταν με διπλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία θα γινόταν απόπειρα τοποθέτησης τεχνητού σωλήνα (shunt) από την αορτή στην αρτηρία του πνεύμονα. Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί, καθώς το άκρο της αρτηρίας ήταν πολύ κοντά στην πύλη του πνεύμονα».

Η μέθοδος πραγματοποιήθηκε υπό γενική νάρκωση και η διάρκεια της ήταν περίπου 90 λεπτά. Η νοσηλεία του βρέφους διήρκησε συνολικά τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με τους παιδοκαρδιολόγους, οι αποκομμένες πνευμονικές αρτηρίες ως μεμονωμένο καρδιακό εύρημα είναι εξαιρετικά σπάνια καρδιοπάθεια. Η διάγνωση γίνεται από την στιγμή της γέννησης, μέχρι, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε ενήλικη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης υπάρχει δυνατότητα με καθετηριασμό να τοποθετηθει στεντ στο εμβρυικό αγγείο, το οποίο λέγεται βοτάλλειος πόρος, αποφεύγοντας το πρώτο χειρουργείο, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της θνητότητας και πιθανών χειρουργικών επιπλοκών.