Title Image

Ιατρικές υπηρεσίες για νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια

Αρχική  /  Ιατρικές υπηρεσίες για νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια

Ιατρικές υπηρεσίες για νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια

  • Εξειδικευμένη Μαιευτική Κλινική με υπηρεσίες υπερηχογραφίας καρδιάς εμβρύου και δυνατότητα πρώιμης παρέμβασης στην καρδιά του εμβρύου in utero (κατά την ενδομήτριο περίοδο) σε περιπτώσεις ανθεκτικών αρρυθμιών και στένωσης της αορτικής / πνευμονικής βαλβίδας (fetal cardiac interventions).
  • Εξειδικευμένοι Νεογνολόγοι παραλαμβάνουν το προγεννητικά διαγνωσμένο νεογνό και ομάδα Παιδοκαρδιολόγων το εξετάζουν άμεσα και ξεκινούν την αντιμετώπιση.
  • Πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως MRI καρδιάς σε πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά, ειδικά πρωτόκολλα αξονικής τομογραφίας (CT) με μειωμένη ακτινοβολία, διαγνωστικοί καθετηριασμοί καρδιάς και θεραπευτική αντιμετώπιση είτε με επεμβατικό καθετηριασμό καρδιάς είτε με ανοικτό χειρουργείο.
  • Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΜΗΤΕΡΑ, όπου νοσηλεύονται νεογνά με καρδιοπάθειες, η συχνότητα νεογνικών λοιμώξεων είναι εξαιρετικά χαμηλή, με μηδενική θνησιμότητα από λοιμώξεις και απουσία πολυανθεκτικών μικροβίων κατά την εξαετία 2011 – 2016.

Για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, το Παίδων ΜΗΤΕΡΑ διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, ούτως ώστε να μπορούν να γίνονται με ταχύτητα, εγκυρότητα και ασφάλεια όλες οι διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις.

Η επιτυχημένη έκβαση κάθε περιστατικού οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες:

  • Στην έγκαιρη και ενδελεχή προγεννητική διάγνωση που έχει άμεση επίδραση στη βέλτιστη έκβαση του νεογνού μετά τη γέννηση.
  • Στην πλέον σύγχρονη και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και απεικόνιση πριν από κάθε διακαθετηριακή ή χειρουργική πράξη.
  • Στην εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
  • Στη στελέχωση των συναφών τμημάτων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων, Παιδοκαρδιολογική κλινική νοσηλείας, Εργαστήριο Καθετηριασμών και Παιδιατρικής Απεικόνισης) με Εντατικολόγους, Καρδιοαναισθησιολόγους, Ακτινοδιαγνωστές και νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολούνται επί σειρά ετών με νεογνά και παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η Κλινική Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, πρωτοπορεί στην Ελλάδα διενεργώντας:

  • Μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς σε πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά ή νεογνά με σύμπλοκη καρδιοπάθεια σε οργανωμένη Παιδοκαρδιολογική Κλινική με την υποστήριξη εξειδικευμένων Νεογνολόγων και Παιδοεντατικολόγων.
  • Υβριδικούς καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση προς αποφυγή χρήσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
  • Ειδικές διαδερμικές επεμβατικές τεχνικές, όπως τοποθέτηση stent βοταλλείου, διαδερμική επανασηραγγοποίηση αποφραγμένων μεγάλων αγγείων, διαδερμική τοποθέτηση ενδοκαρδιακών βαλβίδων κ.α. προς αποφυγή ανοικτού χειρουργείου καρδιάς.

Η Κλινική έχει εδραιωθεί ως:

  • Κέντρο αναφοράς και υποδοχής ασθενών, από άλλα νοσοκομεία, που χρήζουν σύμπλοκων  διαδερμικών / διακαθετηριακών επεμβάσεων και άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
  • Κέντρο αναφοράς για παιδιατρικές αρρυθμίες και αρρυθμίες ενηλίκων με συγγενή καρδιοπάθεια, οι οποίοι υπόκεινται σε επεμβατική θεραπεία αρρυθμιών με ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση με ελάχιστη ακτινοσκόπηση και κατάλυση με ρεύμα ραδιοσυχνότητας και κρυοπηξία.