Title Image

Διαδερμική Αντιμετώπιση Στένωσης Ισθμού Αορτής

Αρχική  /  Διαδερμική Αντιμετώπιση Στένωσης Ισθμού Αορτής

Διαδερμική Αντιμετώπιση Στένωσης Αορτής

Το παιδί σας ή εσείς έχετε διαγνωστεί με στένωση του ισθμού της αορτής. Η αορτή είναι το κύριο αγγείο που αρδεύει με οξυγονωμένο αίμα τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα.

Η στένωση αυτή μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας με πιθανή εμφάνιση καρδιακής δυσλειτουργίας.

  • Όταν η στένωση του ισθμού της αορτής εμφανίζεται στη νεογνική ηλικία και μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του στενωμένου τμήματος του αγγείου.
  • Εάν η στένωση του ισθμού εμφανιστεί μετά την ηλικία του ενός έτους και μέχρι το όγδοο έτος ζωής, ο ασθενής ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί και με διαδερμική μέθοδο (διάταση του στενωμένου αυλού με μπαλονάκι).
  • Μετά το όγδοο έτος ζωής στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι δυνατή η διαδερμική τοποθέτηση ενός μεταλλικού νάρθηκα (stent) μέσα στον αυλό του αγγείου, το οποίο το κρατά ανοικτό εφόρου ζωής και έτσι αποφεύγεται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Πριν την τοποθέτηση stent στον αυλό της αορτής θα σας ζητηθεί να κάνετε μαγνητική τομογραφία καρδιάς – μεγάλων αγγείων (MRI) ή αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό για να εκτιμηθούν οι ακριβείς διαστάσεις και η ανατομία του αγγείου. Ενίοτε, ιδιαίτερα εάν έχει προηγηθεί πρόσφατος διαγνωστικός καθετηριασμός δεν χρειάζεται περαιτέρω απεικόνιση πριν από την επεμβατική πράξη.

  • Εφόσον η αξονική ή μαγνητική τομογραφία πιστοποιήσει ότι είναι δυνατή η τοποθέτηση stent προβαίνουμε σε καθετηριασμό καρδιάς, ο οποίος γίνεται συνήθως από το πόδι του ασθενούς
  • Η επεμβατική πράξη γίνεται υπό γενική αναισθησία.
  • Γίνεται έγχυση σκιαγραφικού στην αορτή και επαναλαμβάνονται οι μετρήσεις του αγγείου, ούτως ώστε να επιλεγεί το κατάλληλου μεγέθους stent (και μπαλόνι που θα βοηθήσει στη διάταση του stent).
  • Υπάρχουν διάφοροι τύποι stent που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα οποία είναι συνήθως από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλατίνα (εικόνα).

Στενωμένο αγγείο

Μετά την τοποθέτηση στέντ

  • Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες. Προ εξόδου πραγματοποιείται ακτινογραφία θώρακος και υπερηχογραφικός έλεγχος.
  • Η μόνη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται είναι ασπιρίνη, η χορήγηση της οποίας ξεκινάει το απόγευμα πριν την επέμβαση μέχρι και 6 μήνες μετά. Μετά την πάροδο 6 μηνών επαναλαμβάνεται ο έλεγχος με μαγνητική ή αξονική τομογραφία και ακτινογραφία θώρακος.

Αορτογραφία μετά την τοποθέτηση stent

Αξονική τομογραφία για εκτίμηση της θέσης και βατότητας 6 μήνες μετά την τοποθέτηση stent

Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο θεράποντα επεμβατικό παιδοκαρδιολόγο.