Title Image

Διαδερμική Σύγκλειση Βοτάλλειου Πόρου

Αρχική  /  Διαδερμική Σύγκλειση Βοτάλλειου Πόρου

Διαδερμική Σύγκλειση Βοτάλλειου Πόρου

Το παιδί σας έχει διαγνωστεί με παραμένοντα βοτάλλειο πόρο, το οποίο είναι μία επικοινωνία μεταξύ των δύο κύριων αρτηριών που εκφύονται από την καρδιά, την αορτή (η οποία αρδεύει με οξυγονωμένο αίμα τον εγκέφαλο και το σώμα) και την πνευμονική αρτηρία, η οποία φέρνει το φλεβικό αίμα στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί.

  • Η σύγκλειση του βοταλλείου πόρου γίνεται στην βρεφική/παιδική ηλικία, καθώς εάν αφεθεί μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στην καρδιά.
  • Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος για να κλειστεί αυτή η επικοινωνία ήταν χειρουργικός με προσπέλαση από το αριστερό ημιθωράκιο.
  • Η χειρουργική μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής, αλλά αφήνει μια μόνιμη ουλή και συνεπάγεται εισαγωγή στο νοσοκομείο για 5-7 ημέρες.

Τα τελευταία 15 – 20 χρόνια, αυτές οι επικοινωνίες κλείνονται με συσκευές όπως σπειράματα ή ομπρέλες (φωτογραφία εξ αριστερών). Ο βοτάλλειος του παιδιού σας μπορεί να είναι κατάλληλος για διαδερμική σύγκλειση. Απαιτείται το παιδί να ζυγίζει > 5 κιλά. Εάν η επικοινωνία είναι μεγάλη, είναι δυνατόν να δοθούν διουρητικά και να αναβληθεί ο καθετηριασμός μέχρι το βάρος του παιδιού να φτάσει στα ανωτέρω επίπεδα.

Η Επέμβαση

  • Ο επεμβατικός καθετηριασμός γίνεται υπό γενική αναισθησία τοποθετώντας ένα μικρό θηκάρι (πλαστικό καθετήρα) στη μηριαία αρτηρία και φλέβα του παιδιού (στο άνω μέρος του ποδιού).
  • Με αγγειογραφία ελέγχεται το μέγεθος του βοταλλείου και ο/η επεμβατικός Παιδοκαρδιολόγος αποφασίζει τί είδους συσκευή θα χρησιμοποιήσει.
  • Με ακτινοσκοπικό έλεγχο γίνεται η τοποθέτηση της συσκευής και στο τέλος επαναλαμβάνεται η αγγειογραφία για να τεκμηριωθεί ότι ο βοτάλλειος έχει συγκλεισθεί πλήρως. (φωτογραφίες κάτωθεν).
  • Το παιδί μένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ μετά την επέμβαση και η συσκευή ελέγχεται υπερηχογραφικά και με ακτινογραφία την επόμενη ημέρα.

Οι  φωτογραφίες δείχνουν τη  σύγκλειση βοταλλείου πόρου με ομπρέλα. (Amplatzer PDA device).

Οι  φωτογραφίες δείχνουν την τοποθέτηση σπειράματος.

Πιθανές επιπλοκές

Η διαδερμική σύγκλειση του βοταλλείου αποτελεί ασφαλή εναλλακτική μέθοδο της χειρουργικής και συνιστά τη μέθοδο εκλογής στις περισσότερες περιπτώσεις.