Title Image

Διαδερμική Σύγκλειση Μεσοκολπικής Επικοινωνίας

Αρχική  /  Διαδερμική Σύγκλειση Μεσοκολπικής Επικοινωνίας

Διαδερμική Σύγκλειση Μεσοκολπικής Επικοινωνίας

H μεσοκολπική επικοινωνία είναι μία τρυπούλα μεταξύ των δύο άνω κοιλοτήτων της καρδιάς, η οποία ευρίσκεται φυσιολογικά σε όλα τα έμβρυα και κλείνει αυτόματα μέσα στους πρώτους μήνες ή χρόνια ζωής. Σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών η τρυπούλα αυτή παραμένει ανοιχτή. Η σύγκλειση της επικοινωνίας αυτής στην παιδική ηλικία συνιστάται μόνο όταν παρατηρείται αιμοδυναμική επιβάρυνση με υπερφόρτωση όγκου της δεξιάς κοιλίας (διάταση των δεξιών καρδιακών κοιλοτήτων).

Μεσοκολπική επικοινωνία
  • Η σύσταση να κλείνονται οι αιμοδυναμικά σημαντικές επικοινωνίες στην παιδική ηλικία είναι για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η καρδιά στην ενήλικο ζωή. Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος σύγκλεισης των επικοινωνιών αυτών ήταν χειρουργικός. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η καρδιά σταματά και ο χειρουργός κλείνει την τρύπα με τη χρήση ενός εμβαλώματος ή με απευθείας συρραφή.
  • Το χειρουργείο είναι μία επιτυχής και ασφαλής μέθοδος, αλλά αφήνει μία μόνιμη ουλή.Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες έχει αναπτυχθεί μία εναλλακτική μέθοδος σύγκλεισης διαδερμικά με καθετηριασμό καρδιάς, η οποία είναι κατάλληλη για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες τις επικοινωνίες. Η καταλληλότητα σύγκλεισης μιας μεσοκολπικής επικοινωνίας με ομπρέλλα διαδερμικά, ή μη, κρίνεται από τον ειδικό Παιδοκαρδιολόγο ή Καρδιολόγο Ενηλίκων.
Ο καθετηριασμός
  • Η επεμβατική πράξη γίνεται υπό γενική αναισθησία.
  • Η μεσοκολπική επικοινωνία εξετάζεται ενδελεχώς με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα και μετά προχωρούμε σε σύγκλεισή της από την κεντρική φλέβα του ποδιού.
  • Η πιο συνήθης συσκευή (ομπρέλλα) που χρησιμοποιείται για την σύγκλειση απεικονίζεται κατωτέρω (αριστερά). Στη φωτογραφία δεξιά απεικονίζεται η μέθοδος σύγκλεισης βήμα προς βήμα.
  • Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μία ημέρα.
  • Μετά τη σύγκλειση ο/η ασθενής τίθεται σε αγωγή με ασπιρίνη για 6 μήνες, οπότε και ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της συσκευής από το σώμα.
Συχνές ερωτήσεις ασθενών με μεσοκολπική επικοινωνία
  • Είναι δυνατόν να απορριφθεί η συσκευή μετά από επιτυχή τοποθέτησή της;….Απόρριψη της συσκευής από το σώμα δεν μπορεί να συμβεί, αντιθέτως η συσκευή επικαλύπτεται από ενδοθήλιο και ενσωματώνεται στο μεσοκολπικό διάφραγμα μέσα σε 6 μήνες από την τοποθέτηση.
  • Μπορεί να φύγει η συσκευή από την θέση της μετά την τοποθέτησή της ή να τραυματίσει την καρδιά (άμεσα ή μακροχρόνια) ;….Εμβολισμός της συσκευής ή τραυματισμός της καρδιάς έχει αναφερθεί σε ποσοστό μικρότερο από 1%, σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλα επιλεγμένοι και δεν έχουν επαρκή ιστικά όρια όπου να μπορεί να «πατήσει» η ομπρέλλα. Κεντρικά ελλείμματα με καλά όρια προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες μετακίνησης από τη θέση τους. Είναι θεμιτό την τελική εκτίμηση του αν μία επικοινωνία μπορεί να συγκλεισθεί ασφαλώς με ομπρέλλα ή όχι να την κάνει ο ειδικός επεμβατικός Καρδιολόγος, ο οποίος έχει την εμπειρία της μεθόδου.
  • Υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν τη χειρουργική με την διαδερμική μέθοδο;….Nαι. Τυχαιοποιημένη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δείξει ότι το ποσοστό νοσηρότητος με τη χειρουργική μέθοδο είναι υψηλότερο της διαδερμικής κλειστής μεθόδου με ομπρέλλα, ενώ ο χρόνος νοσηλείας και το συνολικό κόστος είναι σημαντικά μεγαλύτερα (δες: Comparison between transcatheter and surgical closure of secundum atrial septal defect in children and adults: results of a multicenter nonrandomized trial. Du ZD, Hijazi ZM, Kleinman CS, Silverman NH, Larntz K; Amplatzer Investigators. J Am Coll Cardiol. 2002 Jun 5;39:1836-44). Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται ανωτέρω επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών ακόμα και με τη διαδερμική μέθοδο και ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι καθετηριασμοί να πραγματοποιούνται σε οργανωμένα κέντρα με καρδιοχειρουργική υποστήριξη.

ΤO ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛETAI ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ