Title Image

Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Αρχική  /  Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Τι είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες

Στην πλειονότητά τους οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αντιμετωπίσιμες ασθένειες.

Περιλαμβάνουν παθήσεις κατά τις οποίες η καρδιά δεν σχηματίστηκε απολύτως σωστά κατά την δημιουργία της στην ενδομήτρια ζωή (εμβρυογένεση). Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός και ουδεμία ευθύνη φέρεται από τους γονείς ή το οικογενειακό περιβάλλον. Στις συγγενείς καρδιοπάθειες επίσης περιλαμβάνονται παραμένουσες καρδιακές δομές που είναι φυσιολογικά παρούσες κατά την εμβρυική ζωή (πχ. μεσοκολπική επικοινωνία, βοτάλλειος πόρος), οι οποίες όμως αναμένονται να κλείσουν μέσα στους πρώτους μήνες (βοτάλλειος) ή έτη ζωής (μεσοκολπική επικοινωνία).

Συγγενείς καρδιοπάθειες εμφανίζονται σε περίπου 8-10 παιδιά ανά 1000 γεννήσεις. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών είναι ήπιας μορφής και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, ενώ άλλοτε τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά την γέννηση του.

Υπάρχουν επίσης σπανιότερες περιπτώσεις όπου η νόσος δεν γίνεται εμφανής πριν από την εφηβική ή ενήλικο ζωή και έτσι οι ενήλικες αυτοί ασθενείς τείνουν να παραπέμπονται και να αντιμετωπίζονται από Παιδοκαρδιολόγους με αντίστοιχη εμπειρία.

Στόχος αυτής της ιστοσελίδας είναι η προσφορά ενημέρωσης πάνω στο ζήτημα των συγγενών καρδιοπαθειών παίδων και ενηλίκων και στους διάφορους τρόπους δάγνωσης και αντιμετώπισής τους. Επίσης θα θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η συγγενής καρδιοπάθεια, μολονότι επίπονη για το γονιό ή τον ενήλικα ασθενή κατά τη διάγνωσή της, στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αντιμετωπίσιμη και οι ασθενείς με τις μοντέρνες μεθόδους τόσο της χειρουργικής όσο και της επεμβατικής καρδιολογίας καταφέρνουν να διάγουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή.