Title Image

Blog

Αρχική  /  Τα νέα μας   /  Λύση για ενήλικες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο!

Λύση για ενήλικες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο!

Η χρόνια κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ συχνή αρρυθμία στους ενήλικες ασθενείς, ιδίως μετά την ηλικία των 65 ετών. Πιθανή συνέπεια της είναι η δημιουργία θρόμβου μέσα στην καρδιά, ο οποίος μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επιεσόδιο. Οι θρόμβοι δημιουργούνται στο 90% των περιπτώσεων μέσα σε μία περιγεγραμμένη κοιλότητα, που λέγεται ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου οι ασθενείς αυτοί παίρνουν καθημερινά αντιπηκτική αγωγή. Κάποιοι όμως ασθενείς έχουν επανειλημμένες αιμορραγίες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανεχθούν την φαρμακευτική αγωγή.

Εδώ και δέκα χρόνια εφαρμόζεται η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου με συσκευές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στις διαδερμικές παιδοκαρδιολογικές επεμβάσεις. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου με τις ειδικές συσκευές είναι εξίσου αποτελεσματική με την αντιπηκτική αγωγή για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως εκ τούτου η διαδερμική αυτή πράξη έχει τώρα εισαχθεί στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η ιατρός Α Τζίφα παρακολούθησε διήμερο σεμινάριο και hands-on workshop που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη Γερμανίας την 16-17 Νοεμ 2012. Με βάση την τεράστια εμπειρία της ιατρού στην τοποθέτηση ενδοκαρδιακών συσκευών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκινάει στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ υπό την αιγίδα της Κας Τζίφα και των συναδέλφων ηλεκτροφυσιολόγων ιατρών πρόγραμμα διαδερμικής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου σε ενήλικες ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και αντένδειξη λήψης αντιπηκτικής αγωγής.