Title Image

Blog

Αρχική  /  Τα νέα μας   /  Αφροδίτη Τζίφα: “ H Ειδικότητα μου μου επιτρέπει να μην χάνω την ελπίδα!”

Αφροδίτη Τζίφα: “ H Ειδικότητα μου μου επιτρέπει να μην χάνω την ελπίδα!”

Ένα στα 100 παιδιά γεννιέται με συγγενή καρδιοπάθεια , που προκύπτει από ανωμαλίες της διάπλασης της καρδιάς στην εμβρυική περίοδο. Η παιδοκαρδιολόγος Αφροδίτη Τζίφα , Διευθύντρια Επεμβατικής Καρδιολογίας της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ , σε πρόσφατη συνέντευξη της εξήγησε περισσότερα και ουσιαστικότερα για ένα πρόβλημα που μπορεί να διαγνωστεί από την περίοδο που το μωρό είναι στην κοιλία της μαμάς του.

Σήμερα μπορούμε να διαγνώσουμε προβλήματα όπως η συγγενής καρδιοπάθεια από την εμβρυίκη ηλικία;

Ναι, ήδη από τη 16η-18η εβδομάδα της κύησης. Αν διαγνωστεί με τον απλό υπέρηχο κάποιο πιθανό πρόβλημα , την παρακολούθηση του εμβρύου συνεχίζει ο ειδικός παιδοκαρδιολόγος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει προγεννητική διάγνωση, γιατί πολλά παιδιά πρέπει να τα υποδεχτούμε κατά την γέννηση τους  σε εξειδικευμένο παιδοκαρδιολογικό τμήμα. Με σωστή  προετοιμασία, η πρόγνωση και η μετεγχειρητική πορεία αυτών είναι καλύτερη.

Φαντάζομαι ότι όλες οι μητέρες των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια θα σας ρωτουν αν έκαναν κατι λάθος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης…

Ναι, και η απάντηση μου είναι πάντα η ίδια: Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος. Εκτός από κάποια νοσήματα που κατά την διάρκεια μπορεί να δημιουργήσουν ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως π.χ.  η ερυθρά, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα άλλο που να ενοχοποιείται σοβαρά. Πρόκειται επομένως για τυχαία σφάλματα της φύσης.

Κάποιος που γεννήθηκε με συγγενή καρδιοπάθεια έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με το ίδιο πρόβλημα;

Οι πιθανότητες ανεβαίνουν από 1%, που είναι στο γενικό πληθυσμό, σε 3%. Και πάλι όμως το ποσοστό θεωρείται χαμηλό.

Αντίστροφα, όσοι αποκτούν ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια χρειάζεται να ελέγξουν αν τρέχει κάτι στην οικογένεια;

Μόνο σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως στην περίπτωση δίπτυχης αορτικής βαλβίδας, υπάρχει αυξημένο ποσοστό κληρονομικότητας και συστήνεται έλεγχος και στα υπόλοιπα μέλη.

Η ηλικία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη παίζει ρόλο;

Η μεγαλύτερη ηλικία, το να είναι δηλαδή η γυναίκα ανω των 35-40 ετών, ενδέχεται να συνδέεται με χρωματοσωμικά σύνδρομα, τα όποια μπορεί να σχετίζονταιι με κάποια καρδιοπάθεια. Εντούτοις η εξειδικευμένη προγεννητική φροντίδα μπορεί να παρακάμψει αυτό το πρόβλημα. Αντιθέτως, έχω δει πολύ σοβαρά προβλήματα καρδιάς σε παιδία από νεότατες μητέρες.

Ποια είναι τα αισιόδοξα προγνωστικά για τις συγγενείς καρδιοπάθειες;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους διορθώνονται ή ξεπερνιούνται και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς. Σε ήπιες περιπτώσεις υπάρχει πλήρης ίαση ακόμα χωρίς παρέμβαση. Σε περιπτώσεις μέτριας βαρύτητας μπορεί να υπάρξει πλήρης ίαση, συνήθως, με ένα μόνο χειρουργείο. Ακόμα όμως και στις σοβαρές, συνήθως με μία ή δύο επεμβάσεις το παιδί μπορεί να μία απολύτως φυσιολογική ζωή. Σπάνια η πρόγνωση είναι δυσμενής και αυτό αναφέρεται στους γονείς κατά την προγεννητική  διάγνωση.

Το πρώτο χειρουργείο παίζει ρόλο κλειδί. Γιατί;

Γιατί αν είναι επιτυχές, μπορεί να είναι και το μόνο που θα χρειαστεί. Αν δεν είναι όμως, ακόμα και ο καλύτερος χειρούργος δύσκολα μπορεί να διορθώσει κάτι που δεν έγινε όπως έπρεπε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι γονείς να επιλέξουν τον κατάλληλο ειδικό, ο οποίος είναι σημαντικό να πλαισιώνεται από μία εξειδικευμένη ομάδα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον όπου υπάρχουν και άλλες συναφείς παιδιατρικές υποειδικότητες, όπως νεογνολόγοι, λοιμωξιολόγοι κ.λπ. Στο παιδοκαρδιολογικό τμήμα του ΜΗΤΕΡΑ διασφαλίζονται όλες αυτές οι παράμετροι.

Γιατί αγαπάτε την δουλεία που κάνετε;

Γιατί μου δίνει ελπίδα! Μπορεί να έρχομαι αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, όμως τις περισσότερες φορές μπορούν να διορθωθούν, πράγμα που με γεμίζει αισιοδοξία!