Title Image

Τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση!

Αρχική  /  Τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση!

Τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση!

Παίδων Μητέρα: Τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση

Ασφάλεια και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες προσφέρει η νέα πρωτοποριακή μέθοδος τοποθέτησης ειδικής βαλβίδας με τη βοήθεια καρδιακού καθετηριασμού που εφαρμόστηκε πρόσφατα στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ από ομάδα Παιδοκαρδιολόγων, Παιδοκαρδιοχειρουργών και Παιδοαναισθησιολόγων των Νοσοκομείων Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ.

Η επέμβαση διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο σε ασθενή 17 ετών που είχε ήδη υποβληθεί στο παρελθόν σε δύο εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στο εξωτερικό. Παρουσίαζε σοβαρή στένωση στην προσθετική τριγλώχινα βαλβίδα, που είχε τοποθετηθεί στη προηγούμενη εγχείρηση με αποτέλεσμα να παρουσιάζει έντονη δύσπνοια και κατακράτηση υγρών. Η νέα βαλβίδα που τοποθετήθηκε ονομάζεται «Melody valve» και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια κυρίως σε ασθενείς που χρήζουν αντικατάστασης της πνευμονικής βαλβίδας.

Η χρήση της βαλβίδας αυτής στη θέση της τριγλώχινας, όπως πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του ασθενούς, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αυτή τη μέθοδο διεθνώς.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Επεμβατικής Καρδιολογίας του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, κ. Αφροδίτη Τζίφα, που ηγήθηκε της ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση «λόγω της βεβαρυμμένης κλινικής κατάστασης του ασθενούς κρίθηκε ασφαλέστερη η αντιμετώπισή του με καρδιακό καθετηριασμό και όχι με μια νέα τρίτη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς που θα είχε σημαντικό κίνδυνο. Ο έλεγχος που έγινε, έδειξε άμεση επάνοδο της λειτουργικότητας της βαλβίδας σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφιστεί αμέσως και να επανέλθει 2 ημέρες μετά την επέμβαση με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ελπίζουμε ότι με τις νέες διαδερμικές τεχνικές, όλο και περισσότεροι ασθενείς με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες θα μπορούν να αποφύγουν μια εγχείρηση υψηλού κινδύνου».